Gyöngykavics

Gyöngykavics, díszkavics, homok, zúzott kő

Mi az a gyöngykavics?

A gyöngykavics folyami kavics, ami üledékes kőzetek felaprózódásából halmozódott fel a folyókban és partjaikon. Előfordul továbbá tavak és tengerek partjain is. Az áramló víz sodrása nyomán ezek a kőzetdarabok folyamatosan csiszolódtak. Van köztük olyan ami akár egy millió éves is lehet. Az erózió következtében kifejezetten gömbölyű formára alakultak át. A kőzet összetevője kvarc és kvarcit. A vízből kikotort kavics homok tartalommal rendelkezik, ezért hiába a folyóvíz általi folyamatos átmosás, újra mosni kell. A mosott kavics ezután osztályozásra kerül, ahol szemnagyság szerint szelektálják külön őket. Ezek milliméter tartományok amelyek azt jelölik, hogy mettől meddig tartalmazhatnak kavicsokat. Például a díszkavicsok lehetnek 4-8 mm vagy 8-16 mm osztályokba sorolva, és így tovább. A 4-8 mm szemcseméretű kavicsok a gyöngykavicsok. Sárga, barna, szürke, fehér színekben és ezek különböző árnyalataiban fordulnak elő.

A gyöngykavics alkalmazása

Általában a kavicsokra az építőipar beton alapanyagként tekint, a kerttel rendelkezők pedig dekorációs anyagként, ami jó vízelvezető tulajdonsággal is bír. A víz nem tapad meg rajta, ellenkezőleg lefolyik róla vagy ha úgy tetszik tovább folyik, ezért csatornákhoz és árkokhoz a kertben nagyon optimális a lerakása. Aztán ott vannak a kifinomult érzékkel rendelkező egyének, akik képesek kreatív dekorációs elemként is felhasználni ezeket a gyönyörű kavicsszemeket.

Dekorációs díszkavics

A folyami kavicsok kemény szerkezetű kőzetanyagok, így nagyon jól bírják az igénybevételt. A gyöngykavics ezért felületek beterítésére, netán kerti utak kialakítására is jó, mivel kerek formája nem sérti fel a lábát senkinek. Díszítőelemként pedig a sziklakertek, növények, kerti útszegélyek, házak falára egyedi dekorációnak kiváló. A színes díszkavicsok meg könnyedén variálhatók a környezet színeihez.

Nálunk ez a kavics típus is jó áron megvásárolható. Gyöngykavics 4-8 mm 1 m3 ár: 7100 Ft

Call Now Button